Het is voor veel paardenhouders een behoorlijke uitdaging, maar kleine veranderingen in de leefomgeving van je paarden kunnen een groot verschil maken voor het levensgeluk van het paard. Wij besteden maar een klein deel van onze tijd per dag aan het samenzijn met het paard. Vraag jezelf af of het paard hier ook plezier aan beleefd. En of het paard de rest van de tijd ook Paard kan zijn in zijn leefomgeving. Daar waar je paard het meeste tijd doorbrengt, is de meeste welzijnswinst te behalen.
Aan het oorspronkelijke gedrag van het paard is door domesticatie niets veranderd. Daar is 5000 jaar evolutie echt te kort voor. Het paard is nog steeds het vlucht-, prooi- en kuddedier van weleer. Ze leggen van nature zo’n 30 km. per dag af waarvan zo’n 80% grazend. De overige 20% speelt, groomt en rust hij, gaat hij kleine uitdagingen in hun leefomgeving aan, brengen hun jongen groot en (her)bevestigen hun sociale onderlinge verhoudingen. Als uiterst sociaal kuddedier heeft het paard extreem behoefte aan sociaal contact met soortgenoten en bewegingsvrijheid op elk eigen gewenst moment. Een paard heeft andere paarden nodig om zich te kunnen uiten en zich veilig te voelen.
Paardenplaats Hideaway Texel
Voor de bewoners op De Paardenplaats (op één paard na allen met een flink ‘rukzakje’) heb ik verharde en onverharde tracks aangelegd voor meer hoefmechanisme en betere ontwikkeling van pezen, spieren en gewrichten. Er zijn binnen weides aangelegd die open- en dichtgezet kunnen worden naar gelang de weersomstandigheden en mogelijk risico op b.v. hoefbevangenheid. Afgewisseld met waterpartijen die als sproeidouche dienen op warme dagen. Bossages van o.a. wilgenbomen dienen als natuurlijke windbrekers waar ze, net als bij de ring van rozenbottel struiken en kruidenborders op elk eigen gewenst moment aan kunnen knabbelen. Op verschillende plekken is een ophoging van zand waar ze kunnen rollen na een stevige regenbui en zo de nattigheid en ongewenste ‘beestjes’ van zich af kunnen schudden. De Paardenplaats is zo ingericht dat ze ook uit het zicht van andere paarden kunnen vertoeven. Hierdoor wordt hun natuurlijke gedrag geprikkeld om te ontdekken en te leren. Er is zo ‘meer te beleven’ waardoor ze hun veiligheid bij elkaar opzoeken en ondeinge verstandhoudingen beter worden bestendigt. Een open uit hout opgetrokken loopstal en een inloopplek van windbreekgaas bied extra beschutting bij echt Texelse weeromstandigheden. Ik zou nog zoveel beter en meer willen doen. Stukje bij beetje lukt dat ook.