Verandering van gedrag bij een ander begint altijd bij je eigen gedrag
Stel jezelf de vraag; ‘wie ben ik in de ogen van mijn paard’. ‘Welke persoon wil ik zijn voor mijn paard’. Paarden gaan uit van samenhorigheid en zijn op zoek naar kalmte en veiligheid. In de basis zijn wij niet anders. Door hun gedrag te observeren kun je veel van hen leren. Het mysterie hoe paarden elkaar benaderen, aftasten en op elkaar afstemmen en tegelijkertijd elkaar veiligheid en kalmte laten ervaren, wordt ontrafelt. De menselijke variant van de manier waarop paarden elkaar in de groep benaderen en tegelijkertijd bouwen aan wederzijds vertrouwen en acceptatie, heb ik Bereidvol communiceren genoemd. Een visuele taal van én voor het paard, die voor het paard begrijpelijk, logisch en prettig is, omdat hij van nature al daartoe gemotiveerd is. Het paard voelt zich gezien en gehoord en heeft alle reden om zich bij je aan te sluiten. Magische momenten die ik graag met je wil delen. Elke keer weer ervaar ik dit vertrouwen van het paard in de mens als een geschenk en voel ik me nederig. Je bent vaak maar een korte tijd met je paard. Daar waar het paard de meeste tijd doorbrengt kan je met kleine aanpassingen al een groot verschil maken. Bereidvol communiceren staat dan ook niet op zichzelf, maar is onlosmakelijk verbonden met een huisvesting die in de lijn ligt van het paard zijn natuurlijke levensbehoefte en eigenheid.
Universeel en toch afstemmen
Elk paard, elk levend wezen is een individu, uniek en prachtig van zichzelf met elk een specifiek karakter wat om een specifieke benadering vraagt. Als vlucht-, prooi- en uiterst sociaal kuddedier zijn er ook universele overeenkomsten.
Veiligheid eerst
Het is goed om je te realiseren dat paarden niet kunnen beredeneren zoals mensen dat doen. Paarden en alle dier-dieren, leven in het moment. Het paard wordt niet gedomesticeerd geboren, maar na geboorte door ons gedomesticeerd. Hij is nog steeds hetzelfde vlucht-, prooi- en uiterst sociaal kuddedier van weleer en wil maar één ding, overleven! Elk gedrag wat een paard vertoont is er dan ook op gericht zijn individuele toestand te optimaliseren (zichzelf in veiligheid te brengen). Als prooidier is hij visueel ingesteld en communiceert hij op energetisch en materies niveau. Zo kan het paard al op grote afstand de allerkleinste spierspanning waarnemen, zien wie je bent en wat je intenties zijn. De manier waarop je je paard benadert, jouw gedrag, is dus informatie voor het paard en omgekeerd. Hij leest zijn veiligheid af aan jouw gedrag. Het paard ontleent zijn gevoel voor veiligheid aan zijn kudde soortgenoten. In de omgang met je paard ben jij ‘de kudde voor het paard’. Als vlucht- en prooidier brengt hij zich bij direkt levensgevaar in veiligheid door te vluchten of te vechten (flight, fight).
Visuele communicatie technieken
Als uiterst sociaal kuddedier gaat het paard van nature uit van samenhorigheid en voelt hij zich het veiligst in een groep soortgenoten. Binnen de groep communiceert het paard met verfijnde visuele communicatie technieken, ofwel subtiele signalen (flirt). Om zijn individuele overlevingskansen én die van de groep te vergroten is een belangrijk begin van deze visuele communicatie om eerst wat informatie te geven over zichzelf en zorgvuldig om te springen met het verkleinen van afstand van de andere groepsleden. Als het ene paard het andere paard binnen de groep benadert, ‘tast’ hij het andere paard dan ook eerst ‘af’ en ‘leest’ zijn intenties.
Gemoederen kalmeren
Zo kunnen ze de gemoederen kalmeren, de onderlinge sociale verhoudingen bepalen, maatschapjes opbouwen, elkaar het hof maken, hun jongen grootbrengen, elkaar waarschuwen bij mogelijk gevaar, zichzelf bliksemsnel in veiligheid brengen zonder te botsen en toegang krijgen tot hun natuurlijke levensbehoeften. En dit allemaal zonder confrontaties. Zonder gewond te raken. Zonder energie te verspillen zodat hij energie overhoudt om te vluchten of te vechten voor als er echt gevaar dreigt. En zonder geluid te maken, ook niet bij pijn en ongemak, zodat hij zich niet kenbaar maakt aan roofdieren.
Ontwikkel je kennis en vaardigheden
Door kundig te worden in het herkennen en toepassen van deze visuele communicatietechnieken die paarden onderling hanteren, kan je het paard kalmte en veiligheid laten ervaren in je aanwezigheid. Het paard staat open voor communicatie en sluit zich bij je aan. Hij is in staat om te leren en kan je hem helpen om te leren gaan met de steeds veranderlijke mensenwereld om hem heen.